Dia Műköröm    Pedikűr
" csak,hogy megszépülj "

A Pedikűrről mindent!

Lábunk - főleg nyáron - szintén "előtérbe" kerül a szandál-papucs viselésekor. Ez az esztétikai része. Természetesen otthon más évszakokban is látható :-) De nem csak esztétikai jelentősége van a láb ápolásának! Jó közérzetünkhöz is nagyban hozzájárul, ha az amúgy egészséges lábainkat szakember segítségével kezeltetjük. S akkor még nem is szóltam a különböző problémákról: benőtt köröm, tyúkszemek stb... Ezek "gyógyítása" első lépésben mindenképp szakember, pedikűrös segítségével lehetséges. Természetesen akadnak elváltozások, amikre a pedikűrös is orvost javasol. De sok esetben egy alapos, megfelelő, szakszerű pedikűr megelőzheti a komolyabb baj kialakulását!

Pedikűr folyamata

1.Szemrevételezés a láb állapotának "feltérképezése"

2.Áztatás: speciális, fertőtlenítő-puhító szereket tartalmazó vízben a kellő ideig

3.További fertőtlenítés után a láb területén található bőrkeményedések, esetleges elváltozások megszüntetése, köröm rövidítése-ápolása mindezek professzionális szikék, kések, vésők stb. segítségével, esetenként profi pedikűrös csiszológép használatával

4.A láb bőrének ápolása krémmel

5.Körömdíszítés igény szerint Lábápolás Lábunk komoly munkát végez egy életen át. Ezért kell különös figyelmet szentelnünk ápolására, mert egész közérzetünkre kihathat, ha nem törődünk vele. Ha elhanyagoljuk, akkor csúnya fertőzéseket szedhetünk össze, ami fájdalmas és esztétikailag sem nyújt szép látványt. .
Súlyos egészségügyi bántalmakhoz vezethet, ha hidegben a lábfej nem kap megfelelő védelmet. A bélelt bőrcipő és a vastag pamut zokni mellett a zsíros, illetve a hidratálókrémek használata is fokozza a láb ellenállását a nagy hideg ellen. Minden évszakban fontos a lábápolás!A szép, ápolt lábat szívesebben mutatja az ember.

MANIKŰR-PEDIKŰR Köröm formázás
A manikűr első lépése a körömlemez rövidítése, a bőr feltolása. Erre manikűrollót, valamint finom kristályreszelőt használnak, mellyel egyenletesen és kíméletesen formázható a köröm. Bőreltávolítás
A második lépés a körömbőr eltávolítása. Áztatás után a megpuhult körmöt és bőrt veszi kezelésbe a manikűrös. Megfelelő eszközök segítségével tartós hatást érhetünk el anélkül, hogy károsítanánk körmünket és bőrünket.
A kissé megvastagodott vagy makacs körömbőr eltávolításához speciális eszközt használ a manikűrös.
A körömbőr eltávolítására használjuk még az úgynevezett francia manikűrt, amikor a körömbőrt nem ollóval, hanem bőroldóval távolítjuk el.

Bőr- és körömápolás
Különféle körömkrémek és körömerősítők segítenek a regenerálódásban. A paraffinos kézápolás különleges kényeztetés a kéznek. Lehetőség van nemkívánatos bőrszínezédések halványítására is (pl. nikotin).

Méhviasz alapú japán manikűr
A japán arisztokrácia korábban titkos eljárása.
Visszaadja a körmök természet-adta szépségét és fényét, elősegíti az egészséges körömnövekedést. Hatására természetes körmeink briliáns komfortérzetet nyújtanak mindennapi életünkhöz. A méhviasztól erősödik a köröm, a kezeléstél élénkül a köröm színe (kezelésenként egyre jobban), a fény pedig rendkívül tartós (nem kopik, mert az anyag a körömlemezbe beépül). A hatóanyagok mindenféle vegyi anyagtól mentesek!

Kézfiatalító kezelés
Az idő nemcsak arcunkon hagy nyomokat, hanem a kezeinken is. Aki szeretné megakadályozni, hogy kezei elárulják tényleges életkorát, annak már fiatalabb éveiben is szükséges következetesen ápolnia azokat.
A kezelés menete: A hagyományos manikűr elvégzése után a kezet fertőtlenítjük és peelingezzük. Ezután nedvességgel tápláló krémet masszírozunk bele finoman. Majd háromszor merítjük bele a kezet a kellemesen meleg paraffinfürdébe, melyre ezután védékesztyűt húzunk. Ahhoz, hogy a paraffin melegét kihasználjuk és az ápoló készítmények optimális felszívódását megkönnyítsük, melegítő kesztyűt húzunk az egészre. Húsz perc hatóidő elteltével könnyű masszírozó mozdulatokkal lehúzzuk a pakolást.
A kézfiatalító kezelés eredményeképpen hetekig tartó puha ás bársonyos bőrt kapunk. Wellness pedikűr
A lábat 15-20 percig oxigénnel dúsított tisztító és ápoló meleg fürdében áztatjuk, majd a testradírt szaruszivaccsal bedörzsöljük. Így könnyedén megszabadulhatunk az elhalt hámsejtektél. Tengeri sókristályokkal a lábfürdé stresszoldó, nyugtató hatását fokozzuk. Ezután a lábfejet a bértípusnak megfelelé balzsammal masszírozzuk, ezzel megnyugtatva a bért, pótolva az elvesztett zsiradékot, hogy bére bársonyossá, simává váljon.

Gyógypedikűr
Az orvosi kezelésre szoruló lábproblémák bizonyos része orvosolható egy jó pedikűrös segítségével. A fájdalmas bőrkeményedések és benőtt lábkörmök eltávolítása napi rutinfeladat egy pedikűrös számára.
A leggyakoribb problémák közé tartozik a tyúkszem és a bőrkeményedés, mely elváltozások akkor alakulnak ki, ha a lábra nagy nyomás nehezedik. A megvastagodó bőr egy idé után irritáció forrása lesz.
A tyúkszem leggyakrabban lábujjakon alakul ki, oka legtöbbször a nem megfelelő lábbeli. A bőrkeményedés többnyire a láb alsó részein alakul ki, ott, ahol a legnagyobb a nyomás.
A tyúkszemnek és bőrkeményedésnek egyaránt lehet egy mélyebb magja, melyet a szakember egy speciális pedikűrös szemzővel eltávolít, megszüntetve ezzel a nyomást, majd otthoni kezelésként tapaszokkal és krémekkel lehet csillapítani a fájdalmat.
A tartós megoldás érdekében szükséges lehet változtatni szokásainkon, vagy ortopéd orvossal kezeltetni a csontkinövést vagy az elmozdult lábcsontot.

Paraffinos kéz- és lábápolás

A paraffin kollagénes víz- és zsiradékpótló, természetes vitaminokat juttat mélyen a bőr és a körömszaru alá. Nemcsak a bőrre van jó hatással, hanem a körmöket is puhítja. A kezelendő testrészeket először alaposan megtisztítjuk. A kezelés előtt bőrradírozást végzünk, hogy az elhalt hámsejteket eltávolítsuk, így könnyebben bejutnak a hatóanyagok. A vendég testmeleg paraffinba mártogatja a kezét és a lábát. Háromszor egymás után fürdeti meg végtagjait, így három réteg képzédik a bőr felületén. Mielőtt az utolsó teljesen megszáradna, nejlontasakba bújtatjuk a kezet és a lábat, és betakarjuk. A ?dunsztolás? hatására kinyílnak a pórusok, így könnyen beszívódik a pakolás. Húsz perc hatóidő elteltével fóliaszerűen eltávolítható a bőr felszínén maradt anyag.
Mivel a pakolás által a hatóanyagok a kötőszövet rétegéig lejutnak, így a kéz és a láb bőre akár hetekig puha és bársonyos marad.

Otthoni ápolás

Vagy az utcán, a munkahelyünkön, a kocsmákban és klubokban - tulajdonképpen bárhol, és bármikor, amikor csak jól esik. A tavaszban az egyik legjobb dolog az, hogy a fél éven át gondosan bebugyolált lábunk végre a megszabadulhat a két-háromszoros textíl-bőr-műbőr kombinációjú védőrétegétől, és közvetelnül érintkezhet a külvilággal. De, hogy a külvilág is hasonlóan pozitívan értékelje gátlástalanul meztelenkedő, szandálba, papucsba bújtatott lábainkat, nem árt felkészülnünk a "nagy találkozásra": egy kis lábszszépészeti tréning...

Első lépés: lazítás és hámlasztás Mivel legtöbbünknél a szépségápolási feladatok fontossági sorrendje elsősorban szezonális, vagyis attól függ, hogy épp melyik porcikánk van leginkább közszemlére téve, nem csoda, ha a tél vége felé azt vesszük észre, hogy a lábujjainkon, a sarkunkon, és a talpunk szélein a szaruréteg megvastagodott, a körömágy bőre a körmökre kúszott, a lábfejünk és a lábszárunk felülete fénylik a szárazságtól.Először is, vegyük kezelésbe a bőrkeményedéseket. Kezdjük a szeánszot egy negyed óra-húsz perces lábfürdővel: egy lavórba töltsünk annnyi fürdő hőmérsékletű melegvizet, hogy az bokáig ellepje a lábunkat, és öntsünk hozzá - ízlés szerint - hámlasztó, nyugtató vagy frissítő adalékanyagokat. Hámlasztó: az egyik leghatékonyabb hámlasztó - és egyben bőrnyugtató - szer a tengeri só. Egy lavór vízben három evőkanálnyi csodákat művel: az enyhébb, sárgás színű bőrkeményedéseken szinte feleslegessé teszi a bőrreszelő használatát. Nyugtató: egy egész napos "talpalás" után - legyen az túrázás, ügyintézés, vagy több órás állófogadás -, lábfürdönkhöz adjunk levendula, mirtusz, grapefruit vagy grapefruitmag olajat - e két utóbbi fertőtlenítő, gombaölő tulajdonságáról is híres. Frissítő hatással lehet a szűk orrú cipőben elgémberedett, vagy intenzív sportolásban kimerült virgácsainkra, ha borsmenta, fodormenta, rozmaring vagy citromfű olajat keverünk a vízbe.Ha a vízhez tejet is öntünk, az egyben puhítja, "visszazsírozza" a bőrt, így a fürdővel kettő az egyben hatást érhetünk el.

Második lépés: felszabadítás Ha letelt a lábáztatásra szánt idő, következik a munka kicsivel több aktivitást igénylő, bőrkeményedés-eltávolítási szakasza.Töröljük tökéletesen szárazra a lábunkat, és nyomkodásal teszteljük végig a kemény felületeket: a vastagabb, makacsabb részeken bőrkeményedés-reszelőt használjunk, a vékonyabb szarurétegen és a puhább, érzékenyebb területeken elég, ha habkövet használunk - ez utóbbival akár naponta, zuhanyozás vagy fürdés közben is átdörzsölhetjük a sarok és a talp veszélyeztetett területeit. A habkő, vagy az úgynevezett bőrsimító arra is kiváló, hogy esténként a tusfürdő/szappan-körömkefe kombinációval is eltüntethetetlennek tűnő olajos, szmogos utcai koszt levakarjuk a lábunkról.
Ha azt szeretnénk, hogy a hámlasztási folyamat közben hidratálódjon, frissüljön is a bőr, akkor használjunk lábbőrradírt - a paletta a reszelők, a habkövek és a bőrradírok esetében is roppant széles, mindenki találhat ízlésének és pénztárcájának megfelelő termékeket. Ha két héten át, három-négy naponta áztattunk, dörzsöltünk, reszeltünk és radíroztunk, és még mindig nem észlelünk jelentős változást a talpszerkezetünkön, érdemes pedikűröshöz fordulnunk, ahelyett, hogy radikálisabb eszközökhöz nyúlnánk: ugyanis a bőrvágó olló, vagy épp a "bőrhámozó" borotva olyan eszköz, ami nem csak gyerek, de hozzá nem érő felnőtt kezébe sem való. A lábápolás mestereit persze nem csak súlyos bőrkeményedés esetén érdemes felkeresnünk: a pedikűröztetést - különösen nyáron - nem árthat a havi szépségápolási rutinba illeszteni, ha baba-puhaságú talpakat, szép formájú, gondosan ápolt, profin lakkozott lábkörmöket szeretnénk - otthoni felfordulás és idegbaj nélkül.

Harmadik lépés: hidratálás Ez a fázis legalább annyira fontos, mint az első kettő, ugyanis így, ha meg nem is gátolhatjuk, de legalább lassíthatjuk az elszarusodási folyamtot, és tovább puha és rugalmas marad a láb bőre. Erre a célra megfelel egy olajosabb, zsírosabb testápló is, de a hosszú távú siker érdekében érdemes beruháznunk speciális, bőrkeményedést vagy sarokrepedést gátló krémre is. Lábfürdőzés vagy zuhanyozás után masszírozzuk végig a lábunkat a nagylábujjunktól, a talppárnákon át, a harántboltozaton keresztül egészen a bokáig - a bokacsont környéki masszázs serkenti a vérkeringést, és ellazítja a bokát -, aztán testápolóval gyúruk át a vádlinkat és a lábszárunkat is, hogy maximum a krém csillámpor-tartalma, és ne a pikkelyes szárazsága miatt legyen fényes a felülete. Maximális puhaság legbiztosabban az éjszakai krémpakolással érhető el: az esti áztatás után krémezzük be alaposan a lábunkat - a hatást fokozandó, a krémbe keverhtünk egy-két evőkanál olivaolajat is -, majd húzzunk pamutzoknit (nyári kánikulában kellemesebb a cérnából készült fuszekli), és így másnap biztosan bársonytapintású talpakkal ébredünk.

Negyedik lépés: lábujjaink bőre, körme Fürdés vagy lábáztatás után kellően puha az ujjak minden porcikája, így fájdalom- és sérülésmentesen alakíthatóak a körmök is. Fogjunk egy rózsafa-pálcikát, vagy a manikűrkészletekben található, kerekített fejű nyeles szerszámot, és óvatosan toljuk le a felpuhult körömbőrt a körömágy felé. Bár nagy a kísértés, csak úgy, mint manikűrözés közben, a kutikulát bőrvágó ollóval eltávolítani tilos! Egyrészt, mert rutintalan kézzel könnyű belevágni az élő húsba, ami igen fájdalmas, ráadásul sokáig vérzik; másrészt a seb begyulladhat, elfertőződhet, begyűlhet, és pillanatok alatt sebészeti szakrendelésen találhatjuk magunkat egyetlen apró, rossz mozdulat miatt Tehát, miután a körömbőrt visszatoltuk, kenjük be kutikulaápoló krémmel vagy olajjal - de az univerzális olivaolaj ez esetben is tökéletesen megfelel -, és lépjünk tovább:

Következik a körömformázás.

Alapszabály, hogy a lábujjköröm sarkait nem szabad kivágni, mert ezzel nemcsak, hogy további növekedésre serkentjük, és előbb-utóbb alattomosan benő a húsba, de könnyen beleszaladhatunk a  körömágyba is, ami hosszútávú egészségügyi problémához vezethet (lásd még körömbőr-levágás). A körmöket vágjuk minél egyenesebbre, a széleken, egy papírreszelő segítségével gömbölyítsük le. Ha köröm elszíneződött, akkor két dolgot tehetünk: citromos bedörzsöléssel, vagy, ha ez kevésnek bizonyul, mert eleve sárgásabb színű a körmünk - és orvosilag bizonyítottan egészséges - fehérítő lakk segítségével változtathatunk a helyzeten.

Utolsó fázis: öltöztetés A lábunk immár ápolt, puha, nem szürkés-sárgás a sarkaknál, lábkörmeink pedig a legjobb formájukat hozzák - itt az ideje, hogy az apró finomságokra kevésbé érzékeny külvilág figyelmét felhívjuk minderre némi színnel vagy/és csillogással - jöjjön a lakkozás. Sokan, akik a kezükön nem, vagy csak szolíd színekkel lakkoznak - mert estleg nincs kedvük vagy idejük hetente manikűrözteteni, maguk viszont kétbalkezesek -, ha a lábukról van szó, sokkal bátrabbak: a sötétbordó vampostól az elegáns gyöngyházfényű és a babás rózsaszín lakkokon át, az egészen vad és vidám nyári színekig, sokmindent kipróbálnak. Lakkozni nem könnyű feladat - de a lábunk esetében legalább nem kell az ügyetlenebb kezünkre váltani. Mindig függőleges vonallal kezdjük a köröm közepén úgy, hogy a körömágy felől induljunk, és haladjunk a köröm végéig. Ezután először a jobb, majd a bal oldalán húzzunk egy vonalat, és ügyeljünk arra, hogy a köröm két szélén, a körömágy mellett maradjon körülbelül egy milliméternyi szabad hely, majd töltsük ki egy-egy ecsetvonással a szabadon maradt felületeket. A második réteg lakkot akkor vigyük fel, amikor az első megszáradt - ez, még az ultragyorsan száradó lakkok esetében is legalább 5 perc.  Ha kicsúsznánk a keretből, egy lakklemosóba mártott fültisztító pálcikával, vagy az erre a célra gyártott acetonos korrigáló stifttel eltüntethetjük a bőrre került felesleget. Ha készen vagyunk, várjunk még körülbelül fél órát - ennyi idő alatt a második réteg lakk is biztosan megszilárdul a körmökön - , aztán jöhet a szandál, a papucs, és felkerekedhetünk, hogy a kapun kilépve bezsákoljuk az elismerő pillantásokat. És utoljára ,de nem utolsó sorban a tanácsom,hogy a nyár végzettével sem felejtsük el lábaink ápolását.Sokkal nagyobb figyelemet szánjunk rá,(mert sokkal nagyobb szüksége van az időjárás megpróbáltatásai és a zártság miatt) mégha nincs is a "szemünk elött"!


SPA kezelés: Ez egy igazi luxus kivitelű ápolás a Cuccio Naturale professzionális SPA készítményekkel

Benött köröm

Gyakori problémát, a bőrkeményedést, a tyúkszemet és benőtt körmöt a láb zárt cipőbe való folyamatos bekényszerítése okozza. A benőtt köröm általában az öregujjon jelentkezik, mivel ezt nyomja leginkább a cipő. A szorítás és az irritáció miatt a köröm növekedés közben belenő a húsba, ami rettenetes fájdalmat képes okozni. A benőtt köröm kétféle mód együttes alkalmazásával kerülhető el. Az egyik az, ha kényelmes cipőt viselünk, a másik pedig az, ha szakszerűen vágott, rövid körmöt hordunk.
A körmöt egyenesre kell vágni, nem szabad a két oldalán bemetszeni.
A benőtt köröm általában az öregujjon jelentkezik, mivel ezt nyomja leginkább a cipő. A szorítás és az irritáció miatt a köröm növekedés közben belenő a húsba, ami rettenetes fájdalmat képes okozni.

Körömsánc gyulladás

A körömlemez oldalsó szélei a körömsáncba normálisnál mélyebben benyomódnak, itt irritációt, sérülést, fájdalmat okoznak. Az érintett felület piros duzzadt és nyomásra érzékeny. Leggyakrabban az öregujjon található.

Okai lehetnek:

Lábelváltozás, túl hosszú lábujj vagy köröm, lábujj keresztezése,
Körömnövekedési zavarok, deformált köröm (óraüveg köröm),
Hibás köröm vágás , ha túl rövidre vagy túl ívesre vágják,
Kivágják a saroknál a köröm, a körömsánc megszúrása,
Levágott de bent felejtett körömdarab, körmök sérülése,
Divatos szűk cipők és a nem szellőző cipők is,
Meleg nedves klíma.
A benőtt köröm kétféle mód együttes alkalmazásával kerülhető el. Az egyik az, ha kényelmes cipőt viselünk, a másik pedig az, ha szakszerűen vágott, rövid körmöt hordunk.
A körmöt egyenesre kell vágni, nem szabad a két oldalán bemetszeni.

Bőrkeményedés

A bőrkeményedés, a nem megfelelő lábbeli, a haránt- és a hosszboltozat süllyedése, valamint a láb megerőltetése okozza. Ha nem kezeljük fájdalmassá válhat.. A szűk cipő és az állandó megterhelés deformálja a lábat, különösen a sarok és a talp bőre vastagodik meg. Enyhébb bőrkeményedés esetén elég, ha testradírt használunk, de a vastagabb bőrt sarokreszelővel vagy habkővel távolítsuk el. Ollóval és egyéb vágóeszközzel semmiképp se essünk neki a bőrkeményedésnek, mert megsérthetjük a bőrt.

Szalonunkban széppé varázsoljuk lábát, megszabadítjuk bőrkeményedéseitől.

Különleges vagy egyszerűbb lakkozással meg szebbé tehetjük lábát.

Fontos a cipő! Kerüljük a merev talpú, magas sarkú, szűk, műbőr cipőket, helyette hordjunk természetes anyagú, kényelmes és jól szellőző lábbeliket. Ha néha mégis tűsarkúra vágyunk, másnap lapos sarkú, kényelmes cipőt vegyünk fel. Ha fájdalmaink vannak, akár egy harántboltozat, akár egy bokasüllyedés, akár egy kalapácsujj vagy egy bütyök miatt, mindenképpen szakorvost kell felkeresni a problémával.
A fájdalmakat tehermentesítőkkel lehet csökkenteni.

 

Hírek

  • Gél-Lac Újdonság !
    2012-02-07 12:49:05

    Hamarosan leoldó fólia a gél-lac tökéletes eltávolításához :-)

Szavazás

Melyik köröm forma tetszik jobban?
Mandula alakú
Stiletto
Asztali nézet